Come out of the Dilemma: Switch To Government Jobs
Switch to Govt Jobs

Understand Calender with its easy to apply shortcuts

When problems based on Days, Dates, Weeks, Months and years come in competitive exams, we usually feel very confident while attempting, however, these tricky questions, which we think are the easiest of all can even drop your rank. 

Calender




Let’s understand Calendar and its helpful shortcuts to get a stronghold on the concept.
NORMAL YEAR LEAP YEAR MONTH WEEK
365 Days 366 days (29 Days in February) 30 or 31 Days 7 Days
365/7 Days= 52 weeks + 1 Day (Extra) 366/7 Days=52 weeks +2 Days (Extra) 1 to 28 Days= 4 weeks (29, 30, 31 Extra Days) Monday, Tuesday,
Wednesday, Thursday,Friday, Saturday, Sunday


Month & Week




***Note Down Days from Monday to Sunday only come once in a week.***

Problem1: If the First day of the month is Sunday, then what will be on the 29th Day of the same month? Solution:
  1. If First Day is Sunday, then on the 7th day, there will be Saturday without repeating Sunday again. (1st to 7th)
  2. Next week starts on the 8th with Sunday and ends with Saturday again on 14th (8th to 14th)
  3. The third Week starts on the 15th with Sunday and ends with Saturday on 21st (15th to 21st)
  4. The fourth Week starts on the 22nd with Sunday and ends with Saturday on 28th (22nd to 28th)
  5. Now 29th will be Sunday implies after completing the week, the first day of month repeats itself.
Another way:

Add 7 to the First day of the month and calculate



If 1st day is Sunday, then

1+7=8th is a Sunday
8+7=15th is a Sunday
15+7=22nd is a Sunday
22+7=29th is also a Sunday.

Years


Problem2: If Ist January is Friday then what will be 31st December of the same year?

Solution:


We know in a normal year there are 365 days, giving 52 weeks + 1 Day (extra) by dividing with 7 Days 

365/7= 52 weeks + 1 Day (extra)

If 1st Jan = Friday, then After completing 52 weeks, One day (extra) left, which is 31st December.
Hence 31st December will be Friday.

Problem3: If Ist January is Monday then what will be 31st December of the leap year?

Solution:


We know in a leap year, there are 365 days, giving 52 weeks + 2 Days (extra) by dividing with 7 Days

365/7= 52 weeks + 2 Days (extra)

If 1st Jan = Monday, then, After completing 52 weeks, Next Day i.e 30th Dec will be Monday and 31st Dec will be Tuesday 

Hence 31st December will be Tuesday.

***Important Tips***
  • Condition1: Same Date, Next Year in normal year = One Day will be added
  • Condition2: Same Date, Next Year in Leap year = Two Days will be added

Normal Year


Problem4: If 1st January 1973 is Sunday then what will be 1st January 1974?

Solution:

1973 and 1974 both are normal years, so following condition 1
Same Date, Next Year in normal year = One Day will be added
There will be a Monday On 1st January 1974.

Problem5: If 15th March 1981 is Friday then what will be 15th March 1982?

Solution:


1981 and 1982 both are normal years, so following condition 1
Same Date, Next Year in normal year = One Day will be added
There will be a Saturday On 15th March 1982.

Leap Years


Problem6: If 1st January 2012 is Sunday then what will be 1st January 2013?

Solution:


2013 is a normal year, but 2012 is a leap year exactly divided by 4(February month is included). So following condition 2

Same Date, Next Year in Leap Year = Two Days will be added
There will be a Tuesday On 1st January 2013.

Problem7: If 15th May 1996 is Friday then what will be 15th May 1997?

Solution:


1997 is a normal year, but 1996 is a leap year exactly divided by 4.

***However, here a February month of 29 Days is not included. So 15th May 1996 to 15th May 1997 would be taken as a normal year. So following condition 1

Same Date, Next Year in normal year = One Day will be added
There will be a Saturday On 15th May 2013.

Problem8: If 23rd Feb 1991 is Monday then what will be 23rd Feb 1992?

Solution:


1991 is a normal year, but 1992 is a leap year exactly divided by 4.

*** However, the February month of 1992 is not fully included. So 23rd Feb 1991 to 23rd Feb 1992 would be taken as a normal year. So following condition 1

Same Date, Next Year in normal year = One Day will be added
There will be a Tuesday On 23rd Feb 1992.

Problem9: If 23rd Feb 1992 is Tuesday then what will be 23rd Feb 1993?

Solution:


1993 is a normal year, but 1992 is a leap year exactly divided by 4.

*** However, the February month of 1992 is fully included. So following condition 2

Same Date, Next Year in Leap Year = Two Days will be added
There will be a Thursday On 23rd Feb 1993.


>>CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF FILE..

Related Posts: Discover how to polish Reasoning skills, Blood Relation II , Symmetric Relation I , Symmetric Relation II (Ranking puzzles)