Come out of the Dilemma: Switch To Government Jobs
Switch to Govt Jobs

Puzzles Based on Alphabetic Series Part -II

Alphabetic Series Part-II



In Alphabetic Series-I, we have discussed how Alphabet based puzzles come in the Reasoning skill phase and What are the Tips and Tricks to solve them.

Now enter into the Second part of Alphabetic Series Part -II with a higher level of Difficulty. Let's Solve the problems 



Directions Question 1to 4: How many pairs of letters are there in the given words which have many letters between them in the word as in the alphabets?


Question 1: CREATIVE 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Rules to solve the question:

Rule 1: Number the Alphabets and Make Pair
Rule2:  We need to make pairs weather it is odd or even
Rule3: Don't go in the reverse direction, make pairs in one direction i.e Direct counting


CE- Odd pair
AE- Odd pair
TV - Even pair 

Solution: CA, AE,TV ( 3 Pairs)

Question2: PARROT


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • None of these
PR and RT are two Even pairs

Solution: 2 pairs 

Question3: CARROT


  • 2
  • 1
  • 4
  • 5

One pair - RT

Solution: One Pair

Question4:  BEHIND

Solution: HI (immediate next number)


Direction Question 5to8: Find out the word which cannot be made from the letters of the given words.


Question5: ORGANISATION

  • ORGAN
  • NATION
  • NOTION
  • None of these


Solution: 

The question means to find the word that cannot make your given word.

Organization makes ORGAN, NATION, and NOTION, so left "None of these" is the solution.


Question6: INTERNATIONAL

  • ORIENTAL
  • TERMINAL
  • LATTER
  • RATIONALE
 Solution:


INTERNATIONAL makes ORIENTAL, LATTER, and RATIONALE  but TERMINAL contained M that is not available, so TERMINAL is the solution.

Question7: CHOCOLATE

  • TELL
  • HEALTH
  • LATE
  • COOLER
 Solution:

CHOCOLATE makes TELL, HEALTH, and LATE  but COOLER contained O that is not available in question, so COOLER is the solution.


Question8: SIGNIFICANT
  • GIANT
  • INSIGNIA
  • INFANT
  • NASCENT
 Solution:

SIGNIFICANT makes GIANT, INSIGNIA, and INFANT  but NASCENT contained E that is not available in question, so NASCENT is the solution.

------------------------------------------------------------------------
For more Puzzle like above, visit Practice Paper