Come out of the Dilemma: Switch To Government Jobs
Switch to Govt Jobs

Coding and Decoding -I


In my last blog AGES, we calculated the ages and solve the tricky part with ease. Now it’s a time to start with Coding & Decoding that comes in Reasoning Skills. Let’s see how to implement the shortcut methods and solve the questions based on Alphabetic puzzles in minutes.


Let Go...

Learn the Alphabetic order with Numbers going from left and right

FROM LEFT (Direct Counting)


Coding and Decoding -I





FROM RIGHT (Reverse Counting)


Coding and Decoding -1

Question Logics:


  1.       TYPE I: (Addition +, Subtraction-): Type I contains the puzzles based on direct counting from the Left side. 
             

        If RAM = TCO, then what is MOHAN =?

         
coding 1




a)     Going From R to T (direct left), the value increases by 2
b)    Going From A to C, the value increases by 2
c)     Going from M to O, the value increases by 2

    The common increment is 2. Now calculate for MOHAN

    

    Solution = OQJCP
----------------------------------------------------------------------------------------------

2.    TYPE 2: Common Number 

Type 2 contains the puzzles based on a common number after Addition / Subtraction.

If COME = XLNY then what is RAM =?


a)     Going from C to X, total is 24+3 = 27
b)    Going from O to L, the total is 12+15= 27
c)     Going from M to N, the total is 13+14= 27
d)    Going from E to Y, total is 5+22 = 27

A common number is 27. Now calculate for RAM



Solution= IZM

--------------------------------------------------------------------------------------------------

3.  TYPE 3: Type 3 is based on Reverse Addition

If FRIEND = FPGKTH , then What is RAM?







  

There is no common change or addition, Reverse the FPGKTH. You can see the common Addition of 2 in each case. NOW calculate for RAM

Now reverse the answer TCO to OCT

Solution = OCT 

----------------------------------------------------------------------------------------------------


4.  Type 4:  This type is based on Jumping of Letters.

IF MOTHER has four types, then calculate variants for FATHER?





Let’s Make for FATHER

  • Reverse Completely  FATHER >> REHTAF
  • Two characters reverse FA   TH   ER >> AF HT RE
  • Three Characters  and take the second part in front  FAT    HER >>  HER  FAT
  • First Four Characters reverse FATH ER >> HTAF ER

Solution: REHTAF, AFHTRE, HERFAT, HTAFER

-------------------------------------------------------------------------------------------------

5.  TYPE 5:  Direct Coding 

If RAM = 123, SHAM=1245 what is MA=?

Then Take the common number 1 2 and common Characters are A M

So AM= 12 and its reverse is MA = 21

Solution =21

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6.  Type 6: Convert into Unit Digit

If RAM= 914 then what is MAN=?



So the calculation is

      a)     R= 18 convert into unit Digit 1 + 8 =9

     b)     A = 1 will remain same

    c)     M= 13 convert into unit Digit 1+3 =4

Now Calculate for MAN

     a)     M = 13 convert into unit Digit 1 + 3= 4

    b)    A=1 will remain the same

    c)     N= 14 convert into unit Digit 1 + 4= 5

So MAN becomes 415

Solution: MAN =415

---------------------------------------------------------------------------------------------------
7. Type 7 includes the reverse (Counting from Right side) of unit digit 

RAM = 985 then what is MAN =?

From Reverse counting R=9, A = 21, M =14



Now MAN from reverse counting M= 14 A=26 N=13




Solution: 584
------------------------------------------------------------------------------------------------

8. Type 8: Sum and Product of Numbers

          I. RAM = 32 then what MAN =?


MAN = 13 + 1+ 14= 28 

                         2. RAM = 64  means 2* sum = 2*32= 64, then MAN = 2* 28= 56
           3.RAM = 96 means 3* sum = 3* 32= 96, then MAN = 3* 28= 84
           4.RAM = 5 means Addition of sum, 3 +2 = 5, then MAN = 2+8 = 10
           5. RAM = 1.5 means division of two numbers 3/2= 1.5, then MAN = 2/8= 0.25
           6. RAM=6 means the multiplication of two numbers 3*2= 6 then MAN = 2*8=16


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--
   9
       9. Type 9: Common Coding 
\
123 = we are good, 245= you are bad, 357 = good and 

Bad, What is AND stands for? 

Take things in common:

      a)     In 123 and 245 common number is 2 and “ARE” is common means 2= ARE
      b)    245 and 357 a common number is 5 and “BAD” is common so 5= BAD
      c)     123 and 357, the common number is 3 and “Good” is common so 3= Good
      d)    In 123, 2= ARE, 3= GOOD implies 1= WE
      e)     In 357 if 5= BAD, 3= Good  implies AND =7 

The solution AND =7

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      10.      Type 10:  Color Coding

If Means is used, apply << backward arrows

If Called is used, apply >> Forward Arrows


Example 1: If green means red, red means yellow, yellow means blue, blue means orange, and orange means green, what is the Color of Sky?

When “Means” is used in the problem then use the backward arrow and prior the previous option

    a)  Green means red    implies   Green <<Red.   Hence Red is Green
    b)  Red means Yellow implies Red << yellow.  Hence  Yellow is Red
    c)  Yellow means Blue implies Yellow << Blue. Hence  Blue is Yellow
    d)  Blue Means orange implies Blue << Orange.  Hence Orange is Blue
    e)  Orange means green implies orange << green. Hence Green is Orange

Sky color is Blue and Blue is Yellow in (c)

Hence the color of Sky = Yellow 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Example 2: if book is called watch, watch is called bag, bag is called dictionary, dictionary is called window, which is used to carry the book?

When “called” is used in the problem then use the forward arrow and prior the next option
     a) Book is called watch implies Book >> Watch. Hence Book is watch
     b) Watch is called Bag implies Watch >> Bag. Hence watch is Bag
     c) Bag is called dictionary implies Bag >> Dictionary. Hence Bag is Dictionary
     d) Dictionary is called window implies Dictionary >> window. Hence Dictionary is window


We carry books in bag and Bag is Dictionary (c) and Dictionary is window ( d)

Hence we carry books in window

Solution: Window

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
FOr         For More Coding and Decoding based problems, Visit Practice Papers