Come out of the Dilemma: Switch To Government Jobs
Switch to Govt Jobs

Ratio and Proportion Based Questions



Ratio and Proportion is a Quantitative Aptitude concept that can be solved with various Tips and Tricks. The ratio concept usually introduces in school times with basic knowledge. But to crack the bank exams, we need to learn its shortcut, tip, and tricks to figure out the least time-taking ways. Let's see how


Type I:


A:B = 2:3 
B:C = 1:4
What is A:B:C=?

  


Its comes out to be   A:B:C= 2:3:12


Type 2:

A: B= 1:2
B: C= 3:4 
C: D=1:5
D: E= 2:3

What is A:B:C:D:E?



Calculate A : B: C :D: E


  • A ( All Numerators)= 1*3*1*2= 6
  • B ( First Denominator and Three next Numberators)= 2 * 3*1*2=12
  • C (First two Denominator and Last two Numberators) = 2*4*1*2 =16
  • D ( First Three Denominator and Last Numerator)= 2*4*5*2= 80
  • E ( All Denominators)= 2*4*5*3=120


A:B:C:D:E= 6:12:16:80:120

Divide by Common number 3
= 3:6:8:40:60

Type 3:

A: B= 2:3
B: C= 1:2 
C: D=4:5

Removing Denominator by Taking LCM of Denominators


LCM of 3,2,5 = 30

Multiplying 30 with each ratio



It comes out to be 20: 15: 24

Type 4:

2A: 4B= 5C

What is A:B:C=?

Rule to Solve this Question:

Take the Numerator in the denominator as a fraction

2A= 1/2 A
4B = 1/4 B
5C= 1/5C

The LCM of 2,4,5 = 20

Multiplying LCM with each Ratio

It comes out to be 10A: 5B: 4C

------------------------------------------------------------------------

Let's Solve some of the Questions based On Ratio and Proportion:



Question1: Some money is divided among A, B, C in such a way that 5 times A's share, 3 times B's share, and 2 times C's share are all equal. The ratio between the share of A, B, C?

a) 5:3:2
b) 2:2:5
c) 15: 10:6
d) 6:10:15


Solutions:

5 A = 3B = 2C

Use Type 4

1/5 A = 1/3 B =1/2 C

LCM of 5, 3,2 =20

Multiplying with each ratio

6:10:15 (d)

Question2: The prices of a scooter and a television set are in ratio 3:2. If a scooter costs Rs. 6000 more than the television set, the price of the television is?

a)Rs. 6000
b)Rs. 10,000
c)Rs. 12,000
d)Rs. 18,000

Solution:

Let's say One part is divided into scooter and Television

 If one part is 6000 then its 

Third part =3 part of 6000= 3*6000=18,000
Second part = 2 part of 6000= 2*6000=12,000

Hence Television price = Rs 12,000 (c)

Question3: A certain amount was divided between Kavita and Reena in ratio 4:3? If Reena's share was Rs. 2400 then the amount is?

a) Rs. 5600
b) Rs.3200
c) Rs.9600
d) None of these 

Solution:

Reena Share= Rs. 2400
 Kavita/ Reena= 4/3

The difference in Reena and Reena share= 2400/3= 800

Kavita= 800 * 4 =Rs.3200 (b)

Question4: A sum of Rs. 1300 is divided between A, B, C, and D such that

is 2/3. Then A's share is?

a) Rs.140
b) Rs. 160
c) 26
d) 12

Solution:

A/B=B/C=C/D= 2/3

A/B= 2/3  
B/C=2/3
C/D= 2/3

Using Type 2

A= 2*2*2 = 8
B= 3*2*2 =12
C= 3*3*2 = 18
D = 3*3*3=27

A's share = (8 / 8+12+18+27 ) * 1300=  Rs.160 (b)

------------------------------------------------------------------

For more Questions based On Ratio and Proportion, Visit Practice Papers.